2013. június 25., kedd

Izzadok mint a ló.......vörös vagyok mint a rák........

Mivel a múlt hét a hőség jegyében telt és miért is ne telne, hisz nyár van. Ezért szinte mindenhonnan ezt láttam,hallottam " áhhhhh izzadok mint a ló" és elég sok kipirult arcú embert láttam....sőt volt olyan aki a villamoson magasan kapaszkodva, hónaljának minden szagát a többi utas orra alá tárta.....na akkor még azt is mondtam magamban " büdös mint a görény".
A 37-38  fokban ez mind mind természetes.....szerintem(kivéve talán a  kellemetlen testszagot).
Ez az izzadás is kicsit kellemetlen téma, mivel rendre  az az általános meglátás,hogy a kövér emberek izzadnak. Pedig ahogy én észrevettem nem! Egy szálkás  testalkatú ember is tud úgy verejtékezni mint egy  150 kilós!
De azért van abban valami,hogy egy túlsúlyos ember kellemetlenebbül éli meg a nyári tikkasztó meleget.
Emlékszem,hogy már általános iskola felső tagozatában........tudjátok mikor már kezdi érdekelni a kis tini fejünket az, hogy i

s nézek ki, mi is állj jól nekem....stb. Szóval mikor ezen korban léptem, vártam ugyan a nyarat..........de csak a nyári szünet miatt és amiatt ,hogy mehetek Mamámhoz a szünetben!
De ami már akkor gondot okozott, hogy mikor melegem volt irtózatos módon ki tudtam pirulni. Az a frankó rákvörös ábrázatom volt és gyűlöltem! Később meg ahogy egyre több lett a kilóim száma, jött az,hogy  rövidnadrágot fel sem vettem, mert hát Isten ments, ne lássa senki a lábam,milyen vaskos, narancsbőrös. És ugye a plusz kilók cipelése is megterhelő volt a szervezetemnek így kínlódtam. Akkor is izzadtam.....volt egy időszak mikor hiába a napi többszöri tusolás, a hónalj borotválás......az ilyen olyan dezodor,a stift, a gyógyszertári kristályos stift....stb. bizony én éreztem a kellemetlen izzadtság szagot , és piszkosul szégyelltem magam és még akkor is fennállt ez a gondom, mikor már bőven tél volt! Mikor jó fél év küzdelme után feladtam a harcot a hónalj izzadás után jött pont a várandóságom .....így valahogy megoldódott :) Sőt kismamaként a 110-120 kilómmal a 35 fokot vígan végig nyomtam ,mivel nyár végén született Nani!
Aztán mikor elkezdtem szépen,fokozatosan fogyni, szembesültem azzal,hogy nem vagyok kivörösödve ha meleg idő van(az más,mikor  45 perc szaunázásból jövök ki, vagy egy kemény mozgást nyomok le). És nem is izzadok úgy mint régen! Pl. az infra szaunázásnál is azt figyeltem meg,hogy  60 fokban ülve is csak kb. a 20.perc után kezdek csak gyöngyözni.....míg addig már másról csurog a víz!
Az izzadás amúgy egy természetes  dolog, így ne
m igazán tudok fennakadni olyan híreken,hogy  egy sztárnak az ilyen olyan díjátadón az inge, ruhája..... izzadás foltos lett, ez csak azt bizonyítja,hogy ők is emberből vannak :)
Sőt akik botox injekciózzák a hónaljukat,hogy fél évig ne legyen gond az izzadással.....hááát nem hinném,hogy jót tesz vele magának.  Ha már kellemetlen szag is társul az izzadás mellé(tehát hiába a higiénikus tisztálkodás, a hónalj borotválása-gyantázása..) akkor  szerintem ki kell deríteni,hogy mi állhat a hátérben,mert lehet egy belső gyulladás, valami vitamin hiány....vagy nem megfelelő öltözet...stb.
Lehet elsőre kellemetlen ha izzadunk, ha épp rákvörös a fejünk és foltos a ruhánk hónaljunknál,hátunknál,hasunknál......de 36 fokban mondhatni normális.
Igaz nekem a fogyással minimalizálódott és már nem vörös az arcom a tikkasztó nyári melegben !




Szóval nem csak a csini nyári cuccok miatt érdemes ledobni a felesleges kilókat, hanem azért is ,hogy gondtalanul élvezzük a nyarat és a meleget! :)

1 megjegyzés: