2013. március 18., hétfő

Exorexia, ortorexia,bigorexia.....

Eddig mindenki tudta mi is az a lustaság, még ha nem is azonosult a szó jelentésével. Mostanában már egyre többször  hallottam a lusta szónak az ellenkezőjét mint betegséget,az EXOREXIÁT- azaz a súlyos edzésmánia!!!!!
Nem tagadom, rám a lustaság volt a leginkább jellemző......és még mostanság is nyomokban felfedezhető nálam. Nyilván tisztában vagyok vele,hogy nem jó ha az ember nem emeli meg a hátsóját.......és most nem elsősorban az esztétikumra gondolok,hanem egészségesebb az ember ha heti legalább 2-3 alkalommal mozog valamit, mindegy mit csak ne ücsörgés,fekvés legyen. Ha már 1-2 buszmágállónyit gyalogol az ember vagy ha gyalog megy fel az 5.re.......stb. az is egyfajta mozgás, ezért nem kell feltétlenül konditerembe járni vagy otthon tornázni(mert tudom sokan nem tudják rávenni magukat.....én sem mindig!!!)
Viszont ott van ugye ez az edzésmánia! Ahogy utána olvastam  most, nem csak egészségügyileg ártalmas de az emberi kapcsolatokat magánéletet is tönkreteheti.
Egy exorexiás nagyon odafigyel a táplálkozására(kevés kalóriát  visz be) csak az edzésekre,szálkásodásra,feszesedésre gondol....napközben már a következő edzésen jár az esze.Ha már nincs is rajta felesleges zsírpárna,akkor is lát magán még faragni valót.....testét a végkimerültségig hajszolja.És egy bizonyos idő után, már csak attól lesz boldog egy edzésmániás, ha egy kitűzött teljesítményt sikerül megugrani,teljesíteni!
És vannak még azok akik ORTOREXIÁBAN szenvednek! Ők azok,akik túlzottan foglalkoznak az egészséges táplálkozással. A helyes definíció- egészséges életmód függőséget jelent. Már már megszállottan foglalkoznak a helyes vagy számukra helyesnek vélt táplálkozással. Leginkább nőknél alakul ,ki egy diéta,fogyókúra során. Mivel a kúra végeztével is ragaszkodik az addig  szigorú étrendhez. Örömét leli abban ha összeállíthatja az étkezését. Hajlamosak lenézni másokat akik megesznek akár 1 sütemény is,hisz számukra az méreg . Mind a két betegség pszichés eredetű és ahogy a már a jól ismert anorexia, úgy ezek is károsan hatnak az emberre.
Én nem azt mondom,hogy ne mozogjunk, ne figyeljünk arra mit viszünk be a szervezetünkbe!!!! De mindennek megvan az egészséges határa. Nyilván ez annak is köszönhető,hogy most már egyre inkább azt sulykolják belénk,hogy az a szép ha karcsú vagy és ebből kiindulva oda is figyelsz arra, mit és honnan szerzel be amit később megeszel mert csak úgy érheted el az áhított testet!!! Nem gondolom,hogy mindenkinek egy személyi edző.... vagy ilyen olyan sport oktatói ember szintjén kéne mozogni és úgy étkezni hogy csak a bio piacról vásárolunk és a fehér lisztet méregként emlegetjük a cukorral együtt. Természetesen tudom és tisztában vagyok azzal,hogy mi hogy hat a szervezetemre...de átesni a ló túlsó oldalára sem épp egészséges és nem hiszem,hogy boldogabb lesz attól az ember ha szép szálkás a teste és nem evett hosszú ideje egy igazán fogára való ételt!
Ennek ellenére senkit sem ítélek el, legyen anorexiás, bulimáis,ortorexiás, exorexiás,bigorexiás( nem látja magát reálisan és még nagyobb izmokat akar vagy még nagyobb melleket...,)lusta,elhízott. Minden típusról természetesen van véleményem. De ahogy sok mindenben úgy a mozgásban és a helyes táplálkozásban is az aranyközéputat választom! 

                                                                      :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése